9) Hvor skal jeg købe min hund?
Der findes i dag mange forskellige steder man kan tage hen, for at lede efter sin nye bedste ven. Såkaldte "stueopdræt" foregår oftest hjemme hos en familie, som har valgt at få et kuld hvalpe eller to på deres egen hund. Disse hvalpe har derfor ofte været en del af familien fra dag ét, hvilket kan betyde at hvalpen er godt socialiseret med både hunde og mennesker. Der er dog ingen kontrol af disse mindre steder, og det varierer meget hvor grundige ejerne til tæven har undersøgt forældredyrenes sundhed og sind på forhånd.
Køber man til gengæld en hund fra en registreret avler, er disse oftest omfattet af Fødevarestyrelsens "hundesmileyordning", som fører tilsyn med at dyrene behandles forsvarligt. Der er desuden ofte krav til dyrlægeundersøgelser, røntgenoptagelser og evt. genetiske tests. Der findes også opdrætter som ikke er omfattet af hundesmileyordningen, men som stadig er "DKK-uddannede" (Dansk Kennel Klub). Det betyder, at de har været på et kursus i forsvarlig avl, og at DKK fører tilsyn med dem.
Der er også mulighed for at købe en hund fra et af de danske internater, som fx Dyrenes Beskyttelse eller Dyreværnet. Her gennemgår man som potentiel ejer en længere proces, for at undersøge om der er et godt match med en af deres hunde, da flere af dem har en fortid og dermed nogle særlige hensyn der skal tages.
Man skal være forsigtig med at købe en hund over nettet, ligesom der er visse forholdsregler man bør tage, hvis man køber en hund fra udlandet. Du kan evt. læse mere her, hvis du vil vide mere om de ting du skal være særligt opmærksom på, for at undgå at købe en ulovligt importeret hvalp, og/eller en hvalp fra en hvalpefabrik.