katteinfo​

Neutralisation og mærkning af kat

Hvorfor er det vigtigt, at neutralisere sin kat?

Der findes cirka 1 mio. katte i Danmark, og det vurderes at ca. 1/3 af disse ikke har en ejer. Langt de fleste katte bevæger sig frit ude i naturen, hvor de kan møde andre katte, både vilde og tamme. Katte kan smitte hinanden med diverse sygdomme og komme op at slås over territorier.

De kan også formere sig utroligt hurtigt, hvilket resulterer i et højt antal af uønskede killinger hvert eneste år. En hunkat kan få op til 4 kuld om året og føder i gennemsnit 3-5 killinger per kuld. Killingerne bliver kønsmodne ved 6-10 måneders alderen og kan allerede selv få killinger dér. Derfor kan en kattebestand vokse eksponentielt således, at én hunkat kan blive til flere tusinde på blot et par år.

Det er derfor vigtigt, at man som ejer tager ansvar for sine katte. Det betyder blandt andet, at man får dem neutraliseret (kastreret/steriliseret), hvis de ikke skal bruges til avl og ikke udelukkende bor indenfor, både for ens egen kats skyld, men også for andres.​

Fordele ved neutralisation af hunkat:

-​Undgå for tidlig drægtighed. Katte kan blive drægtige allerede fra 6-måneders alderen, men det betyder bestemt ikke at det er sundt for dem, at skulle få killinger så tidligt i deres liv

-​Undgå uønskede killinger, som kan være svære at komme af med, eller ender som vildkatte

-​Undgå ”kattejammer” når katten er i løbetid

-​Undgå livmoderbetændelse, brystbetændelse, samt kræft i mælkekirtler, æggestokke og livmoder

Fordele ved neutralisation af hankat:

-​Undgå at bidrage til antallet af uønskede drægtigheder og killinger

-​Undgå strinten (urinmarkering) indendørs

Fordele ved neutralisation for begge køn:

-​Nedsæt risikoen for skader og bylder, samt virussygdomme der smittes via kattebid fx katte-AIDS og katte-leukæmi (da katten er mindre tilbøjelig til at slås, når den er neutraliseret)

-​Nedsæt risikoen for at katten bliver væk eller påkørt (da katten er mindre tilbøjelig til at strejfe, når den er neutraliseret)

Ulemper ved neutralisation:

-​Især hankatte kan få et ændret stofskifte efter de er blevet kastrerede, som kan øge risikoen for overvægt. Derfor bør man nedjustere fodermængden med ca. 30% eller skifte til et foder, der er lavt i kalorieindhold

-​Pris. Det koster penge, at få sin kat neutraliseret hos dyrlægen. Dog bør man anse det som en forventet udgift ved at have kat, ligesom kattefoder og årlige vacciner - til gengæld er denne udgift et engangsbeløb

Trørød Dyreklinik har ad flere omgange udlånt deres dyrlæger til udlandet, netop for at hjælpe med at holde bestanden af gadekatte (og hunde) nede. De har både været i Madrid, på Sri Lanka og i Kroatien. Her foregår operationerne ofte under  mere primitive forhold, og der foretages mange operationer hver dag. Her ses kirurg Kathrine i gang med at sterilisere end kat, på den seneste tur til Kroatien.

Hvorfor er det vigtigt, at mærke sin kat?
Mærkning er en vigtig del af at have kat. Det er først og fremmest den mest effektive måde at blive genforenet med sin kat på, skulle den blive væk eller komme ud for et uheld. Derudover er det ifølge loven ikke længere juridisk set en ejet kat, hvis den ikke er mærket og registreret. Det vil sige, at har nogen et problem med din kat, eller finder den et sted udenfor din matrikel og synes den er sød, så er de i sin gode ret til at tage katten (og gøre med den hvad de vil) - såfremt den ikke er mærket.

I Danmark er øremærkning den mest traditionelle måde at mærke sin kat på. De fleste øremærker består af 3 bogstaver efterfulgt af 3 tal i en unik kode for netop din kat. Fordelen ved et øremærke er, at det har en signalværdi der tydeligt viser, at katten har en ejer. Øremærkning skal altid foregå i bedøvelse, hvorfor vi altid tilbyder det i forbindelse med neutralisation. Ulempen ved øremærkning er dog, at de kan falme over tid og blive svære at aflæse. Derfor vælger mange i dag, at lade sin kat mikrochippe. Her placeres en chip på størrelse med et riskorn under huden. Denne chip har en 15-cifret unik talkode, som aflæses elektronisk med en chipscanner. Fordelen er, at chippen altid kan aflæses, da den kun i meget sjældne tilfælde ophører med at virke eller "falder ud" af huden. Skal man rejse til udlandet med sin kat, er identificering af katten med mikrochip et lovkrav. Man kan i dag også få en kattelem, som kun tillader indgangen til huset af din egen kat, ved at aflæse dens chip når katten er på vej ind. Mikrochipning kan desuden foregå uden katten bedøves. Ulempen er dog at den ikke kan ses med det blotte øje.

Hos Trørød Dyreklinik anbefaler vi derfor, at man som ejer af en kat der kommer udenfor, både får den øremærket og mikrochippet. Ønsker man et mindre tydeligt øremærke, kan man i så fald få tatoveret bogstavet "C" i stedet for de klassiske 3 bogstaver og 3 tal. Dette er alment kendt som en forkortelse for, at katten er chippet og dermed har en ejer.

Både ID-koden fra kattens øremærke og/eller dens chip registreres i Dansk Katteregister sammen med en beskrivelse af kattens udseende og kontaktoplysninger på ejer. Kun dyrlæger og foreninger (fx Dyreværn og Falck) har adgang til ejers private oplysninger, men alle har adgang til kattens informationer og postnummeret den er registreret i. 

Dette siger vores kunder

Se hvad andre siger om os:

"I trygge hænder"

Fantastisk klinik med god og kompetent service - de bringer det det professionelle med det personlige ind i behandlingerne og man føler sig i gode trygge hænder

Cecilie Clante

"Super behandling"

Super kompetent behandling af min hund med Water/Swimmer's Tail. Hund fik både kiropraktik og akupunktur og havde det markant bedre allerede umiddelbart efter.

Sølvi Degnegaard

"Kan varmt anbefales..."

Omhyggelige, imødekommende, dygtige og ikke mindst virkelige gode til at håndtere dyrene så de føler sig trygge. Jeg kan varmt anbefalede klinikken.

Erica Magnusson

Se flere anmeldelser på Facebook​

Følg os på de sociale medier og hold dig opdateret

Vi deler løbende opslag på Facebook og Instagram med aktuel information, samt deler små øjeblikke fra vores hverdag​​

Ønsker du at kontakte os?

Trørød Dyreklinik

Trørødvej 58, ​2950 Vedbæk

Klik her for rutevejledning

CVR: 35031510

Kontaktoplysninger

Telefon: 38 41 40 40

E-mail: info@troroddyreklinik.dk


​Vi bestræber os på at svare mails indenfor 1-2 hverdage. Vi anbefaler dog kontakt via telefon for bookinger, eller ved spørgsmål af mere akut karakter

Åbningstider

Mandag - fredag: 08.00 - 17.00

Lørdag og søndag: lukket

Helligdage: lukket