6) Hvad skal kaninen have af foder?
Mindst 80% af kaninens kost skal bestå af groft græs/frisk hø af god kvalitet. Det er meget vigtigt for kaninens fordøjelse at få et højt antal fibre, samt for at slide dens tænder som vokser hele livet. Hertil kan suppleres med ensartede foderpiller, som en form for vitamintilskud (fx Burgess Excel, Science Selective, eller Mr. Johnson's).
Foderblandinger og såkaldt "müsli-foder" frarådes, da kaniner typisk vil udvælge de mest "lækre" ting og lade resten ligge. Kaniner har en sød tand og vil altid prioritere "slik" fremfor det foder de rent faktisk har godt af, og dermed risikerer de nemt at blive overvægtige og få diverse sygdomme som følge af dette, hvis ikke man "med hård hånd" styrer hvad de får at tilbudt at spise. Ved siden af græs/hø og foderpiller, kan der gives usprøjtede, vaskede ukrudtsplanter, mælkebøtter, skvalderkål, toppen af gulerødder, krydderurter, grove grøntsager og lignende. Gulerødder, frugt og nødder bør kun gives i små mængder som snacks, pga. det høje sukker- og fedtindhold. Læs evt. mere om hvilke typer grønt der er gode og mindre gode her.
Det anbefales desuden at der altid er adgang til frisk vand i en skål, da studier har vist at kaniner ikke får nok væske ved at bruge drikkeflaske. Om vinteren skal man skifte vandet ofte, hvis det fryser til is. Salt- og kalksten blev tidligere solgt i alle dyrehandlere som et must til kaniner, for at slide på deres tænder. I sandhed slider det ikke ret meget på dem og så risikerer kaninerne at få problemer med blære og nyrer pga. det høje indhold mineraler. Derfor frarådes dette kraftigt. Brug i stedet friske grene fra hassel, eller frugttræer (med undtagelse af stenfrugttræer, da disse kan indeholder et stof i barken som er giftigt for kaniner), til at slide kaninens fortænder. Til kindtænderne er det mest effektive groft græs eller hø af god kvalitet.
7) Hvilken race skal du vælge?
Der findes mange forskellige kaninracer, som varierer i størrelse, pelstype, farve og øreanatomi (stritører eller hængeører). De varierer også i temperament: ofte er de tungere racer (fx fransk/engelsk vædder og belgisk kæmpe) mere børnevenlige, da de er rolige af natur og pga. deres størrelse ikke inviterer ligeså meget til at blive løftet på. De små dværgracer som fx hermelin er typisk mere sky og energiske. Man skal desuden være opmærksom på, at kaniner med hængeører og korte snuder oftere har har problemer med hhv. ører og tænder. I nogle tilfælde vil dette betyde regelmæssige dyrlægebesøg resten af kaninens liv.
8) Skal det være en unge eller en voksen?
Der kan være fordele og ulemper ved begge dele. Unge kaniner kan være svære at vurdere i forhold til deres personlighed, da de kan gennemgå en stor forandring når de bliver kønsmodne, teenagere og senere voksne. Hvis ungen ikke kommer fra et sted hvor den er vant til at være i hænder, skal man desuden regne med at skulle bruge noget tid på at gøre den tam. Til gengæld kan man jo så være med til at præge dem fra starten, om samtidig vide alt hvad de har oplevet og været udsat for gennem livet.
Anskaffer man sig en voksen kanin kender man formentlig allerede dens temperament, og den skal ikke igennem processen fra unge til voksen, hvor hormonerne drøner rundt i kroppen. Nogle voksne kaniner kan dog have haft dårlige oplevelser tidligere, som man skal kunne tage hensyn til som ny ejer.
9) Skal det være en han- eller en hunkanin?
Hankaniner er ofte roligere end hunkaniner, uanset om de er kastrerede eller ej. Bliver de ikke kastreret, vil de dog ofte begynde at udvise hormonbetinget adfærd når de bliver kønsmodne, såsom strinten med urin, dunken i jorden med bagpoterne, løben rundt om ben og evt. nappe i bukser osv., som kan være problematisk, særligt hvis de bor indenfor.
Hunkaniner kan være mere aktive og dominerende end hankaniner. De har også ofte et større behov for at grave og lave huler, hvorfor de kræver mere stimulering for ikke at grave i dine møbler, eller grave sig ud af deres indhegning. Bliver de ikke steriliserede kan de desuden blive "falsk drægtige", også selvom de ikke går sammen med andre kaniner. Her kan de begynde udvise beskyttende adfærd overfor fx deres mad, blive territorielle overfor bestemte områder, begynde at plukke deres pels og bygge rede, og kan endda udvikle mælk i brysterne og deraf få brystbetændelse.
Får man kastreret/steriliseret sin kanin (uanset køn) inden disse hormonbetingede personlighedstræk optræder, er der større sandsynlighed for at undgå uønsket adfærd og dårlige vaner i fremtiden.
10) Hvor skal jeg købe min kanin?
Der findes rigtig mange søde, voksne kaniner og unger på internater rundt omkring i landet, som søger et nyt hjem. Her er de oftest tjekket af dyrlæge, og personalet vil kende til de enkelte kaniners personlighed og behov, og være behjælpelige med at finde det rette match til jer. Man kan også opsøge en kaninavler og anskaffe sig en raceren unge, eller voksen som ikke længere anvendes i avlen, eller købe gennem privat opdræt af kæledyrskaniner (ikke renracede). Vi anbefaler dog kun at købe kaniner fra ansvarlige voksne, som har gode forhold til deres dyr.
Undersøg derfor altid hvordan kaninernes levevilkår er hos sælger, inden du køber fra dem.